Teks: Maslizatul Ayu
Pernah terjumpa seller jual satu bekas kecil seperti dalam gambar ketiga itu dalam Rm5-6 seberat +-500g. Jom tambah kerajinan dengan buat sendiri, mudah rupanya🥰
Resepi Pes Kari
Bahan-bahan
Minyak Masak 1 cawan
Bawang sederhana besar 5-6biji
Bawang putih setengah labu / 5-6ulas
Halia muda/tua 3 inci
Rempah kari ikan 10 sudu @ 1 paket sederhana besar
Bunga lawang 5-6 kuntum
Buah pelaga 10 biji
Kulit Kayu manis 3 batang
Kisar semua bahan kecuali rempah tiga sekawan dan daun kari
Cara masak
1. Tumis rempah tiga sekawan dan daun kari dengan minyak masak yang panas
2. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak
3. Sejukkan dalam suhu bilik seketika dan asingkan dalam bekas @ plastik dan bekukan
4. Mahu masak nanti defrost pes, boleh lah masukkan sedikit air, santan, kentang, daun kari (option sebab dah masukkan semasa masak pes), air asam jawa, garam, gula perang dan kicap cair sedikit. Seimbang rasa semuanya masukkan lah ikan.
Selamat mencuba🤗
p/s:
1. Pes ini jika dibekukan tahan sehingga 6bulan
2. Defrost malam nya dalam chiller andai mahu masak esok hari
#notamaslizatulayu
#LensaAyuIlies
No comments:
Post a Comment