Monday 12 November 2018

Sagu Gula Melaka Noxxa

Teks : Maslizatul Ayu

Kisah semalam, rajin menerpa maka terhasil lah kuih sagu gula melaka. Akan tetapi rasa nya tidak sama seperti makan ketika jemputan hari jadi anak seorang kawan.Tup tap kawan whatsapp maklumkan insya Allah rabu malam boleh dapat sagu yang lama sudah kepingin sejak Aina Marissa dalam perut lagi, Subhanallah, syukur tidak terkata.

Akan tetapi, teringin punya teringin, maka masaklah sendiri dahulu. sebelum ini jenuh lah kacau sagu atas dapur gas, sejak hadiahkan diri sendiri periuk tekanan tinggi noxxa ini, mudah dan pantas kerja di dapur.

Jom saya sertakan resepi dan cara masak sagu gula melaka 
Bahan-bahan

Sagu
Gula Melaka
Gula Perang
Air
Daun Pandan
Susu Cair F&N

Cara-cara nya:
1. Sagu direndam dalam air selama 10 minit dan tos kan
2. masukkan dalam periuk tekanan tinggi noxxa, sagu 1 cawan = 3 cawan air
3. knob tombol kepada steam, steam kan selama 7minit
4. Bunyi bip, release pressure. Keluarkan sagu dan basuh dengan air sehingga nampak sagu sepeti mata ikan
5. Panaskan air atas dapur gas sehingga mendidih. masukkan gula melaka, gula perang dan daun pandan. Sejukkan
6. layerkan sagu bersama susu cair dan juga air gula.

Sedia dinikmati!







No comments:

Post a Comment